‘Da’s andere toal!’ x NTR

‘Dat is andere taal!’ is een achtdelige serie die geheel in het teken staat van dialectsprekers in Nederland. Vanavond was aflevering één te zien, met als hoofdgast de Twentenaar in hart en nieren; Herman Finkers. Mocht je het gemist hebben, bekijk hier dan alsnog de aflevering.

Wie in Nederland wordt geboren, leert niet per se standaard Nederlands als eerste taal. Iemands moedertaal kan ook het Fries, Nedersaksisch, Limburgs of zelfs Rezoors zijn. Wat betekent zo’n moedertaal voor wie haar spreekt tijdens de opvoeding, bij het maken van carrière, bij een verhuizing of in de liefde? Wanneer heb je plezier van het spreken van een dialect of streektaal en wanneer werkt het juist tegen je?

In deze reeks vertellen o.a. de volgende hoofdgasten het verhaal achter hun dialect: Herman Finkers, Stef Bos, Jan Marijnissen, Katinka Polderman, Sabine Uitslag, Arnold Veeman, Bennie Jolink, Foppe de Haan en Twan Huys.

‘Dat is andere taal!’ is vanaf vanavond acht weken lang te zien op Nederland 2 [NTR, 19.25].

Wil je zelf weten welk dialect jij precies spreekt? Doe dan de test op deze website. De taaldetector is speciaal voor dit programma ontwikkeld door het Meertens Instituut. Meer achtergrondinformatie over de hoofdgasten en deskundigen is hier te lezen.

Aflevering 1 – ‘Dat is andere taal!’