Dried stuff.

De schoonheid van vergankelijkheid

NEW NEW NEW DATE:

Well, redundancy has its beauty. On the 14th of September, Andrea Bijen will presenting her photo series again. So be there, same place, different date, new FRUIT!!! > Location Lola Luid (Derkinderenstraat 44, Amsterdam)

On Friday the first of June at 4 pm, location Lola Luid (Derkinderenstraat 44, Amsterdam) Andrea Bijen is presenting her new photo series about the beauty of impermanence. Photography of dried fruit and vegetables that shows us the beauty of impermanence. More info and photographs, please check the website www.andreabijen.nl.

Photography

Uit de verzameling gedroogde groenten en fruit is deze foto-serie geselecteerd. Gefotografeerd op hun hoogtepunt. Andrea legt namelijk maar één moment uit het gehele drogingsproces van de vrucht vast. Omdat ze diverse groenten en fruit in veelvoud uitdroogt, weet ze welk stadium van het indrogen ze het mooist vindt. Hiermee wil ze de kijker de schoonheid van de vergankelijkheid laten zien. Een term en een proces waar we als mens vaak niet comfortabel mee zijn. Een proces waarbij woorden als aftakeling, verandering, weerzin en ouderdom naar boven komen. Maar veel vruchten worden niet lelijk, gaan niet schimmelen en gaan niet ruiken. Ze worden simpelweg anders. De vorm, de structuur, de huid en de smaak veranderd. Het worden nieuwe objecten. Ze worden opnieuw mooi. Ze wil laten zien dat er schoonheid ligt in de vergankelijkheid, in uitdroging, in ‘het einde’. Daar waar de mens er nog wel eens voor wil vluchten of het naarstig wil vertragen, ondergaat de vrucht of de groente het lot. Het lot van verandering en van vergankelijkheid. Zonder weerstand, zonder oordeel en vol schoonheid. Deze serie laat een ander licht schijnen op het verouderingsproces. Je takelt niet af. Je wordt anders. Je wordt rijker van structuur, lichter van geest, zachter van kleur. Andrea is gebiologeerd door de rimpels, de kreukels, de ‘huid’-structuur van de vruchten die ze verzamelt. Haar verzameling telt inmiddels een veelheid aan objecten. Niet altijd lukt het om het juiste moment te vangen met de camera. Ze zijn onderhevig aan de externe factoren als temperatuur, ruimte, droogte en luchtvochtigheid. Deze elementen kunnen het drogingsproces van de aantasten. Beestjes of schimmel nemen het dan over. Dat gebeurt, het is de realiteit en die kan je beter onder ogen zien dan tegenwerken. Door op te letten, te durven zien, aandacht te geven, door sinecure en oog voor detail blijft het mooiste bewaard.

         

Meer informatie en andere fotografie vind je op www.andreabijen.nl.